Skip to main content

Squad lagomorfa


(dvojezupci) *
* Karakteristični predstavnici osooennost tsekotrofiya odred, omogućujući potpunu probaviti niske kalorijske povrće hranu. U poslijepodnevnim satima, nakon prvog probavnog ciklusa, životinje izlučuju izmet u obliku mekih, muljevitih kuglica. Zapravo, to je protein-dušično polu-digestiran i hrani dodatke iz bakterijske intestinalne mikroflore. Jedući ove "koncentrate", životinje dobivaju vitalne elemente. Večernji (završni) izmet je suhe i teške kugle.
lagomorfa - jedini glodavci koji imaju više od dva sjekutića: oštre i široka iza prednjih sjekutića koji služe za žvakanje hrane, postoje dvije male, tup, gotovo pravokutnog štap. To daje stomatološkom sustavu tako jedinstvenu tiskaru da se zečevi u tom pogledu potpuno razlikuju. Osim toga, u svakoj čeljusti još uvijek ima 5-6 molara, od po dvije pločice emajla. Vertebralni stup osim vratnih kralješaka sastoji se od 12 leđnih, 9 lumbalnih, 2-A sakralnih i 12-20 repa. Uobičajeni znakovi ptica: duguljasto tijelo s dugim stražnjim nogama, dugo izdužena lubanja s velikim očima i ušima, a pet prstiju prednje tetradigitate stražnje noge, debele, vrlo pokretne, duboko rascjep usne s velikim brkovima na obje strane i debeli, vunaste dlake.
Ova skupina ima nekoliko vrsta, ali se širi preko većine zemlje **.
* * Ovaj odjeljak uključuje samo dvije obitelji Pshtukhov i Zaitsev. Prvi lagiformi pojavili su se u paleocenu Azije, a zatim su naselili Europu i Sjevernu Ameriku, a tek nedavno - Afriku i Južnu Ameriku. U Oceania, uključujući Australiju, zlatokoski i divlji kuni aklimatiziraju muškarci.
Samo u Australiji bez sudjelovanja ljudskih zečeva ne bi postojala; Sada, kako u Australiji tako i na Novom Zelandu, široko se distribuiraju dvije vrste. Kunići se mogu naći u svim klimatskim uvjetima, na ravnicama i planinama, poljima i u pukotinama stijena na Zemlji i ispod nje, jednom riječju, svugdje, i gdje je područje distribucije jedne vrste počinje područje drugoga, područje njima ne jedan, lako je naseljen još jednom. Sve jesti meku sočne dijelove biljaka, ali možemo reći da oni ne poštedjeti ništa što samo može ga dobiti: jedu biljke od korijena do ploda, iako većina spremno jesti lišće niske trave. Većina vrsta je malo u broju i vrlo je čvrsto držana od strane prebivališta koje su odabrali ili pali na njihovu partiju. Ovdje leže čitav dan, skrivaju se u šupljini ili rupi i lutaju noću, tražeći hranu. Odmaraju se, strogo govoreći, samo u podne, a ako se osjećaju sigurno, također se trče ujutro i navečer na suncu. Njihovi pokreti su posve osebujni. Poznat brzina ptica vidjeti tek kada se izvodi na sporim hodanjem se kreću izuzetno neugodno i nespretno, s dugim stražnjim nogama koje ga čine teško jedinstvenom pokretu. Međutim, u najbržem su vremenu sposobni obavljati sve vrste okreta i pronaći spretnost, odakle se nisu mogli očekivati.Oni izbjegavaju vodu, iako barem rijeke plivaju *.
* Američke pustinjske zečeve dosežu brzinu od 70 km / h, skaču na visinu od 2, 5 m. Polako trčanje kratke nogu vrste obitelji obično žive u jazbinama, oni se zovu kunići. Neke vrste kunića vode polu-vodeni život, iako nemaju uređaje za plivanje. Endemski otoci Ryukyu - penjački zec (Pentalagus fumessI) penje se duž debla i grana, prianjajući se na kore s debelim kosim kandžama, odmarajući se u udubljenjima.
Od njihovih osjećaja, glasina je nesumnjivo najviša: postiže takav razvoj kao i kod nekoliko drugih životinja i, nesumnjivo, bolje od svih ostalih glodavaca. Osjećaj mirisa je slabiji, ali ne jako loš, viziju je dobro razvijena. Njihov glas je glup, a strah - glasan žalosni vapaj. Pikas koji pripadaju ovoj grupi opravdavaju ovo ime. Podrška za glas, koji se rijetko čuje uopće, je vrsta udarca sa stražnjim nogama, za koje se kaže da izražavaju i strah i ljutnju, kao i upozorenje. Njihove su duhovne osobine prilično bogate suprotnostima. Općenito, zečevi ne odgovaraju ideji da se oni često čine za sebe. Pozvani su dobrodušni, skloni, bezopasni i kukavički; ali ispada da mogu pokazati suprotne kvalitete. Točni promatrači uopće ne prepoznaju njihovu ljubaznost, naprotiv, zovu zečeve izuzetno zlobnim i nemirnim. Njihov strah, opreznost i blistavost poznati su, njihova je lukavost slabije poznata, koja s godinama doseže uistinu nevjerojatnu mjeru. Njihova kukavica također nije velika koliko vjeruju. U svakom slučaju, oni se tretiraju nepravedno, izlažući tu kvalitetu u istom stupnju kao Linnaeus, koji je za godina označio jednu vrstu, naime bijelu ribu, u ime kukavice (Lepus timickis).Jedan engleski pisac govori vrlo dobro, to je ne čudi kukavičluk ptice: svaka leoparda, jednog tigra i lava bi bio da traže sigurnost u letu, ako 20, 30 pasa i dobro naoružani lovci počeli tražiti ga dok se odmarate i nastaviti s istim krvoločan, Kako progonimo siromašne.
Ako je reprodukcija ptice, a ne onoliko koliko je u glodavaca, to je još uvijek prilično velika i ima punu razvoj u onim mjestima gdje je život nasmijana zec i progon nije previše. Većina kunića roditi štenaca nekoliko puta godišnje, neki od 3-6 i do 11, ali gotovo svi tretiraju njihovi potomci vrlo lako, jer je tako mnoga djeca umiru. Osim toga, iza ove ukusne igre, cijela vojska neprijatelja lovi; u svakom dijelu svijeta neprijatelji su novi, ali svugdje su jednako brojni.
Nije ni čudo da je velika masa neprijatelja zečeva ne umnožiti u tolikoj mjeri kao što se može očekivati. Ovo je velika sreća za nas, inače bi jeli sve naše usjeve. U svim zemljama gdje njihova reprodukcija uvelike nadmašuje istrebljenje, one postaju kamion.

Život životinja. - M .: Država izdavačka kuća geografske literature. A. Brem. 1958.